Inkontinens

inkontinens undersøkelse

Behandling av inkontinens i Skien

Hva er Inkontinens?

Urininkontinens innebærer ufrivillig vannlating, og er ikke en tilstand i seg selv, men et symptom. Det finnes en rekke tilstander og forstyrrelser som kan forårsake inkontinens, blant annet misdannelser, innvirkningen av kirurgiske inngrep, nerveskade, infeksjoner og endringer i forbindelse med aldring. Det kan også oppstå i forbindelse med graviditet og fødsel.


 

Inkontinens forekommer blant barn, menn og kvinner i alle aldre. I løpet av livet vil 1 av 4 kvinner, og 1 av 8 menn, oppleve det. Graden av inkontinens kan også variere. Ved urininkontinens kan det være fra dråper og små lekkasjer til full blære tømming, eller kraftige tilfeller hvor personen overhodet ikke kan holde på urinen.

Urininkontinens er et problem i urinsystemet, som består av to nyrer som er forbundet med blæren via et rør, som vi kaller uretra. Uretra er veien som fører blærens innhold av urin ut av kroppen.

Inkontinens og anatomi

Nyrene renser blodet for avfallsstoffer, og produserer urin. Urinlederne transporterer urinen fra nyrene til blæren, hvor det oppbevares og på et egnet tidspunkt flyter ut av kroppen gjennom uretra. Vanligvis oppbevares urinen i blæren helt til det passer å gå på toalettet, men når det oppstår en feil i systemet kan inkontinens forekomme.